Jadłospis
Jadłospis marzec
Dzień |
Śniadanie |
II Śniadanie |
Podwieczorek |
Zupa,II Danie |
Poniedziałek 3.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka śniadaniowa (1,15) Masło śmietankowe(7) Szynka krucha(1,6,7,10) Ser żółty edamski(7) Sałata masłowa,ogórek świeży Herbata czarna z cytryną |
Chałka słodka,marmolada kawa zbożowa z mlekiem
|
Owoc sezonowy |
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Pierożki z mięsem i okrasą,ćwiartki ogórka kiszonego(1,3,7)
|
Wtorek 4.03.2025 |
Pieczywo mieszane(1,15) Masło śmietankowe(7) Parówka drobiowa 93% mięsa (1,2,3,7) Serek łaciaty twarogowy Rzodkiewka,papryka Herbata żurawinowa |
Jogurt truskawkowy
|
Owoc sezonowy |
Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Spaghetti bolognese z nutką sera goudą,jabłko(1,3,7)
|
Środa 5.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka graham(1,15) Masło śmietankowe(7) Mleko UHT płatki kukurydziane/czekoladowe Miód płynny Ogórek świeży Herbata poziomkowa |
Galaretka o smaku truskawki Kakao
|
Owoc sezonowy |
Zupa rosół z makaronem (1,3,9,10)(1,3,6-makaron)
Stripsy z kurczaka w panierce z ziemniakami pure,groszek na ciepło zabielany(1,3,6,7,9,10) |
Czwartek 6.03.2025 |
Pieczywo mieszane (1,15) Masło śmietankowe(7) Pasta twarogowa(7) Szynka Babuni(1,6,7,10) Pomidor rzymski,sałata masłowa Herbata zwykła z pomarańczą
|
Beza,wafel ryżowy |
Owoc sezonowy |
Zupa żurek staropolski zabielany śmietaną 18%(1,3,9,10)
Naleśniki z serkiem waniliowym homogenizowanym,jabłko(1,3,6,7,9,10)
|
Piątek 7.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka przedszkolaka(1,15) Masło śmietankowe(7) Szynka gotowana(1,6,7,10) Jajko gotowane z odrobiną majonezu(1,3,7) Ogórek kiszony,rzodkiewka Kakao |
Babka marmurkowa Inka z mlekiem |
Owoc sezonowy |
Zupa jarzynowa zabielana śmietaną 18%(1,3,9,10)
Pulpeciki rybne w sosie śmietanowym,ziemniaki pure,marchewka na ciepło z bułką tartą (1,3,6,7,9,10)
|
Poniedziałek 10.03.2025 |
Pieczywo mieszane(1,15) Masło śmietankowe(7) Szynka konserwowa Krakus(1,6,7,10) Ser żółty bydgoski (7) Sałata masłowa,ogórek konserwowy Herbata earl grey z cytryną |
Kefir truskawkowy |
Owoc sezonowy |
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Filet z drobiu,ziemniakami pure,surówka(1,3,6,7,9,10)
|
Wtorek 11.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka zwykła (1,15) Masło śmietankowe(7) Kaszka manna na mleku(7)gęsta Polędwica Sopocka(1,6,7,10) Ogórek świeży Herbata czarny bez |
Serek homogenizowany |
Owoc sezonowy |
Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Mini pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym z kaszą kus-kus,surówka z buraczków(1,3,7) |
Środa 12.03.2025 |
Chleb zwykły(1,15) Masło śmietankowe(7) Pasztet z indyka foremkowy(1,6,7,10) Ser żółty bydgoski (7) Papryka,ogórek kiszony Herbata truskawkowa |
Galaretka o smaku truskawki,inka do picia |
Owoc sezonowy |
Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej zielonej zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(1,3,6,7,9,10)jabłko |
Czwartek 13.03.2025 |
Pieczywo mieszane(1,15).rogal mleczny mały Masło śmietankowe(7) Szynka gotowana(1,6,7,10) Pasta twarogowa Pomidor gałązkowy,rzodkiewka Herbata rumiankowa |
Kisiel malinowy na ciepło, mleko w temperaturze pokojowej |
Owoc sezonowy |
Zupa rosół z makaronem (1,3,9,10)(1,3,6-makaron)
Pierożki z mięsem i okrasą,ćwiartki ogórka kiszonego(1,3,7) |
Piątek 14.03.2025 |
Pieczywo mieszane/rogal z makiem (1,15) Masło śmietankowe(7) Szynka babuni(1,6,7,10) Pasta jajeczna z odrobiną majonezu Ogórek kiszony,szczypiorek Kakao |
Koktajl na bazie mleka o smaku truskawki,paluch kukurydziany |
Owoc sezonowy |
Zupa krupnik z warzywami (1,3,9,10)
Paluszki rybne z fileta dorsza,ziemniaki,surówka |
Poniedziałek 17.03.2025 |
Chleb pszenny/bułka graham (1,15) Masło śmietankowe(7) Polędwica Sopocka Ser żółty bydgoski(7) Sałata masłowa,ogórek świeży Herbata malinowa |
Serek homogenizowany waniliowy |
Owoc sezonowy |
Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Spaghetti bolognese z dodatkiem sera edamskiego,jabłko(1,3,7) |
Wtorek 18.03.2025 |
Chleb pszenny(1,15) Masło śmietankowe(7) Parówka drobiowa 93% mięsa (1,2,3,7) Serek topiony naturalny(7) Rzodkiewka,ogórek kiszony Inka z mlekiem |
Owocowe smoothie Flipsy kukurydziane |
Owoc sezonowy |
Zupa krupnik zabielany śmietaną 18%(1,3,9,10)
Pierożki z nadzieniem twarogowym jogurtem truskawkowym własnego wyrobu(1,3,7)jabłko |
Środa 19.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka przedszkolaka (1,15) Masło śmietankowe(7) Mleko UHT płatki kukurydziane/cynamonowe Ser żółty gouda(7) Sałata masłowa Herbata poziomkowa
|
Andruty,dżem truskawkowy |
Owoc sezonowy |
Zupa rosół z makaronem (1,3,9,10)(1,3,6-makaron)
Klopsik wieprzowy,ziemniaki pure,surówka (1,3,6,7,9,10)
|
Czwartek 20.03.2025 |
Pieczywo mieszane (1,15) Masło śmietankowe(7) Serek kanapkowy naturalny(7) Szynka drobiowa parzona (1,2,3,7) Papryka,ogórek konserwowy Kakao |
Jogurt owocowy |
Owoc sezonowy |
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10) Naleśniki z serkiem waniliowym homogenizowanym,jabłko(1,3,6,7,9,10)
|
Piątek 21.03.2025 |
Pieczywo mieszane(1,15) Masło śmietankowe(7) Pasta jajeczna (1,3,7) Ser żółty bydgoski(7) Ogórek zielony,rzodkiewka Herbata z dzikiej róży |
Babka cytrynowa Inka z mlekiem |
Owoc sezonowy |
Zupa żurek staropolski zabielany śmietaną 18%(1,3,9,10)
Pulpeciki rybne w sosie śmietanowym,ziemniaki ,surówka |
Poniedziałek 24.03.2025 |
Pieczywo mieszane(1,15) Masło śmietankowe(7) Pasztet z indyka foremkowy Miód płynny wielokwiatowy Sałata masłowa,ogórek kiszony Kawa inka z mlekiem |
Jogurt naturalny z musli |
Owoc sezonowy |
Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Pierożki z mięsem i okrasą,ćwiartki ogórka kiszonego(1,3,7) |
Wtorek 25.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka graham(1,15) Masło śmietankowe(7) Kaszka manna na mleku(7)gęsta Szynka gotowana(1,6,7,10) Ogórek świeży Herbata poziomkowa |
Galaretka o smaku pomarańczy,mleko do picia w temperaturze pokojowej |
Owoc sezonowy |
Zupa buraczkowa zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Spaghetti bolognese z nutką sera carskiego,jabłko(1,3,7) |
Środa 26.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka zwykła (1,15) Masło śmietankowe(7) Plaster twarogu(7) Dżem malinowy Polędwica Sopocka(1,6,7,10) Pomidor rzymski,szczypiorek Herbata zwykła z pomarańczą |
Kefir truskawkowy |
Owoc sezonowy |
Zupa rosół z makaronem (1,3,9,10)(1,3,6-makaron)
Gulasz drobiowy w sosie własnym z ryżem parabolicznym,surówka z buraczków(1,3,6,7,9,10) |
Czwartek 27.03.2025 |
Chleb pszenny (1,15) Masło śmietankowe(7) Szynka myszka(1,6,7,10) Ser żółty edamski(7) Pomidor rzymski, sałata masłowa Kakao ciemne |
Chałka z kruszonką,kawa zbożowa z mlekiem |
Owoc sezonowy |
Zupa krupnik zabielany śmietaną 18% (1,3,9,10)
Pizza neapolitanka,salami(1,3,6,7,9,10)ogórek konserwowy
|
Piątek 28.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka przedszkolaka(1,15) Masło śmietankowe(7) Szynka gotowana(1,6,7,10) Jajko gotowane z odrobiną majonezu(1,3,7) Rzodkiewka,oliwki zielone Herbata żurawinowa |
Babka marmurkowa Inka z mlekiem |
Owoc sezonowy |
Zupa pieczarkowa z makaronem (1,3,9,10)(1,3,6-makaron)
Paluszki rybne z fileta dorsza,ziemniaki,surówka (1,3,4,6,7,9,10) |
Poniedziałek 31.03.2025 |
Pieczywo mieszane/bułka śniadaniowa (1,15) Masło śmietankowe(7) Szynka Krakus(1,6,7,10) Ser żółty edamski(7) Sałata masłowa,ogórek świeży Herbata czarna z cytryną |
Jogurt owocowy |
Owoc sezonowy |
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną 18% (1,3,9,10)
Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(1,3,6,7,9,10)jabłko |
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
LISTA ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler,marchew,por,pietruszka korzeń i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
15.Mąka różnego pochodzenia (zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól ,ziele angielskie, liść laurowy , majeranek, oregano, bazylia, kurkuma, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
POTRAWY |
ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTRN |
SKORUPIAKI |
JAJA |
RYBY |
ORZESZKI ZIEMNE |
SOJA |
MLEKO |
ORZECHY |
SELER |
GORCZYCA |
ZIARNA SEZAMU |
DWUTLENEK SIARKI |
ŁUBIN |
MIĘCZAKI |
ZUPY |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.pomidorowa |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
|
|
|
|
|
2.rosół |
x |
|
x |
|
|
0 |
|
|
x |
|
|
|
|
|
3.krupnik |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
0 |
|
|
|
|
4.ogórkowa |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
|
|
|
|
|
5.wiejska |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
0 |
0 |
|
|
|
6.rybna |
0 |
x |
|
x |
|
0 |
x |
0 |
x |
0 |
|
|
|
0 |
7.kapuśniak z kiszonej kapusty |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
|
|
|
0 |
|
8.kapuśniak ze słodkiej kapusty |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
z |
0 |
0 |
|
|
|
9.barszcz czerwony |
x |
|
0 |
0 |
x |
|
|
|
x |
0 |
0 |
|
|
|
10.pieczarkowa |
x |
|
0 |
|
|
0 |
x |
|
x |
0 |
|
|
|
|
11.jarzynowa |
0 |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
0 |
|
|
|
|
12.grochowa |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
x |
0 |
0 |
|
|
|
13.fasolowa |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
0 |
|
|
|
|
14.żurek |
x |
|
x |
|
|
0 |
x |
|
x |
0 |
0 |
|
|
|
15.brokułowa |
0 |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
|
|
|
|
|
16.ziemniaczana |
x |
|
|
|
|
|
x |
|
x |
|
|
|
|
|
17.wiosenna |
x |
|
|
|
|
0 |
x |
|
x |
|
|
|
|
|
18.kalafiorowa |
x |
|
|
|
|
0 |
x |
|
x |
|
|
|
|
|
19.gulaszowa |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
0 |
|
|
|
|
20.szpinakowa |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
|
|
|
|
|
21.neapolitańska |
x |
|
x |
|
|
0 |
x |
|
x |
|
|
|
|
|
22.owocowa |
x |
|
x |
|
|
0 |
x |
|
x |
|
|
|
|
|
DANIA GŁÓWNE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23.Kotlet schabowy |
x |
|
x |
|
|
|
x |
|
|
|
|
|
|
|
24.Kotlet mielony |
x |
|
x |
|
|
0 |
x |
|
|
|
|
|
|
|
25.Stek wieprzowy |
x |
|
x |
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
26.Filet z piersi kurczaka |
x |
|
0 |
|
|
|
0 |
|
|
|
|
|
|
|
27.Karkówka pieczona |
|
|
|
|
|
0 |
|
|
0 |
|
|
|
|
|
28.Pieczeń rzymska |
x |
|
x |
|
0 |
0 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
29.Klopsiki gotowane |
0 |
|
x |
|
|
0 |
0 |
|
0 |
|
|
|
|
|
30.Pieczone udko z kurczaka |
0 |
|
|
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
|
|
|
31.Bitki wieprzowe |
x |
|
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
|
|
|
32.Bitki wołowe |
x |
|
|
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
|
|
|
33.Filet z indyka |
0 |
|
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
|
|
|
34.Polędwiczki wieprzowe |
0 |
|
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
|
|
|
35.Łazanki z kapustą |
x |
|
x |
|
0 |
0 |
x |
|
0 |
|
|
|
|
|
36.Pierogi z serem |
x |
|
x |
|
|
|
x |
|
|
|
|
|
|
|
37.Pierogi ruskie |
x |
|
x |
|
|
0 |
x |
|
|
|
|
|
|
|
38.Pierogi z owocami |
x |
|
x |
|
|
|
x |
|
|
|
|
|
|
|
39.Ryba z pieca |
|
|
x |
x |
|
|
x |
|
0 |
0 |
|
|
|
|
40.Spagetti |
x |
|
x |
|
0 |
0 |
x |
|
0 |
0 |
|
0 |
|
|
41.Racuchy |
x |
|
x |
|
|
|
x |
|
|
|
|
|
|
|
42.Gulasz z szynki |
x |
|
|
|
|
|
0 |
|
0 |
x |
|
|
|
|
43.Bigos |
0 |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
x |
0 |
|
|
|
|
44.Naleśniki z serem |
x |
|
x |
|
|
0 |
0 |
|
|
|
0 |
|
|
|
45.Naleśniki z dżemem |
x |
|
x |
|
|
0 |
0 |
|
|
|
0 |
|
|
|
SURÓWKI |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
46.Z marchwii |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
47.Z kapusty białej |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
48.Z kapusty kiszonej |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
49.Z kapusty pekińskiej |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
50.Z buraków |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
51.Mizeria |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
52.Sałata ze śmietaną |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
53.Sałata z oliwą |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
54.Sałata lodowa z pomidorem I ogórkiem |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
|
55.Z marchwii jabłek I ananasa |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
56.Meksykańska |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
57.Bałkańska |
|
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
58.Ogórek kiszony |
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
DODATKI |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
59.ziemniaki |
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|
|
|
|
|
|
60.ryż |
0 |
|
|
|
|
0 |
|
|
0 |
0 |
0 |
|
|
|
61.kasza gryczana |
0 |
|
|
|
|
0 |
|
0 |
|
0 |
0 |
|
|
|
62.kasza jęczmienna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
63.pieczywo |
x |
|
x |
|
0 |
x |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
0 |
|
64.kasza jaglana |
0 |
|
|
|
|
|
0 |
|
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
PRODUKTY GOTOWE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
65.Pasztet mięsny |
0 |
|
0 |
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
66.Wędliny, kiełbasy |
0 |
|
0 |
|
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
67.Sery twarde |
|
|
0 |
|
|
0 |
x |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
68.Sery pleśniowe |
0 |
|
0 |
|
0 |
0 |
x |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
|
69.Wafle ryżowe |
x |
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|
0 |
|
|
|
70.Chrupki kukurydziane |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|
|
|
|
71.Płatki kukurydziane |
0 |
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
72.Kasza manna |
x |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
|
|
|
73.Desrek owocowy |
|
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
0 |
|
|
74.Sok jabłkowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|
75.Kubuś |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|
76.Budyń |
|
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
0 |
|
|
77.Kisiel |
|
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
0 |
|
|
78.Jogurt naturalny |
|
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
0 |
|
|
79.Jogurt owocowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|