Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

Październik

Dzień

Śniadanie

Podwieczorek

Obiad

1.10

Parówka drobiowa na ciepło

Ser topiony Hochland

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata malinowa

Shake owocowy

Andrut

Zupa krupnik z kaszą jaglaną

 

Kurczaka w sosie serowym z brokułami i makaronem świderki

Woda

2.10

Zupa mleczna z makaronem

Miód

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata poziomkowa

Galaretka o smaku pomarańczy

Jabłko

Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

 

Ryba w mącznej panierce

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kapusty kiszonej i marchwi

Woda


 


 


 


 


 

Dzień

Śniadanie

Podwieczorek

Obiad Przedszkola

5.10

 

Szynka gotowana

Ser żółty

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Herbata z owoców leśnych

Pieczywo chrupkie żytnie

Banan

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Pieczeń rzymska z pieczarkami,sos,

Ziemniaki z pietruszką

Surówka z selera

Woda

6.10

Pasztet drobiowy

Serek śmietankowy kanapkowy

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata owocowa

Wafel ryżowy z dynią

Marchew w słupkach

Zupa kalafiorowa z zacierkami lekko zblendowana

 

Spaghetti bolognese z nutką serową

Woda

7.10

Mleko

Płatki kukurydziane

Dżem truskawkowy

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata zwykła

Galaretka malinowa

Owoc

 

Zupa rosół z makaronem

 

Udko z kurczaka wyfiletowane pieczone

Ziemniaki z koperkiem

Mizeria

Woda

 

8.10

 

 

Szynka babuni

Serek naturalny twarożkowy

Pomidor

Chleb pszenny

Masło śmietankowe

Herbata truskawkowa

 

Rurka waflowa

Owoc

 

Zupa ogórkowa z ryżem

 

Makaron z twarogiem i jogurtem owocowym

Woda

9.10

 

Pasta jajeczna

Ser żółty

Ogórek konserwowy

Masło śmietankowe

Chlebek pszenny

Herbata z pomarańczą

 

Drożdżówka z owocem

Zupa owocowa

 

Paluszki rybne -filet z dorsza

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty i marchwi

Woda

12.10

 

Polędwica sopocka

Serek homogenizowany waniliowy

Sałata

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

 

Andruty z powidłami śliwkowymi

Owoc

Zupa pomidorowa z makaronem

 

Ryż z jabłkiem i cynamonem

Woda

 

 

13.10

 

Parówka drobiowa na ciepło

Ser żółty

Ogórek zielony

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata poziomkowa

Musli z jogurtem naturalnym

Zupa krem z dyni

 

Klopsik smażony

Ziemniaki z pietruszką

Surówka z sałaty masłowej w śmietanie

Woda

14.10

 

Pasta twarogowa

Szynka konserwowa

Rzodkiewka

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata miętowa

Kisiel do picia

Jabłko

Zupa neapolitańska

z zacierkami

 

Spaghetti bolognese z nutką serową

Woda

15.10

 

Szynka z kurczaka

Powidła śliwkowe

Pomidor

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszana

Herbata malinowa

Pudding z musem

 

Zupa kapuśniak

 

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z buraczków

Woda

16.10.

 

Szynka konserwowa

Ser żółty wędzony

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata zwykła z cytryną

Kaszka manna z sokiem

Zupa owocowa

 

Ryba w lekkiej panierce

Ziemniaki z pietruszką

Surówka z kapusty kiszonej i marchwi

Woda

19.10

 

Szynka magnacka

Serek topiony naturalny

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

 

Pieczywo ryżowe ze słonecznikiem

Ogórek zielony do chrupania

Zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Pierogi z twarogiem i jogurtem

Woda

20.10

 

Pasta twarogowa

Polędwica Sopocka

Rzodkiewka

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata miętowa

Musli z jogurtem naturalnym

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Kotlecik drobiowy

Ziemniaki z koperkiem

Mizeria

Woda

 

21.10

 

Szynka konserwowa

Jajko gotowane

Ogórek świeży

Rogalik

Kakao

Galaretka malinowa

Rurka waflowa

Zupa rosół

 

Potrawka z kurczaka

w sosie słodko-kwaśnym

Ryż

Groszek z marchewką zabielany

Woda

22.10

 

Parówka drobiowa na ciepło

Serek twarożkowy naturalny śmietankowy

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata zwykła

Shake owocowy

Ciasteczko bebe

Zupa krupnik z kaszą jaglaną

 

Spaghetti bolognese z nutką serową

Woda

23.10

 

Pasta jajeczna

Ser żółty

Pomidor

Masło śmietankowe

Chlebek pszenny

Herbata czarna z cytryną

Kisiel

Jabłko

Zupa owocowa

 

Ryba w lekkiej panierce

Ziemniaki z pietruszką

Surówka z ogórka kiszonego

Woda

26.10

 

Polędwica z kurcząt

Serek homogenizowany waniliowy

Ogórek zielony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

Pudding z musem

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

 

Risotto bez mięsne z dużą ilością warzywami

Woda

27.10.

 

Szynka konserwowa

Serek topiony Hochland

Rzodkiewka

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata z cytryną

Andruty z dżemem malinowym

Owoc

Zupa neapolitańska z makaronem

 

Klopsiki w sosie pomidorowym

Ziemniaki z z pietruszką

Surówka z sałaty lodowej

Woda

28.10

 

Mleko

Kulki czekoladowe

Ser żółty

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata truskawkowa

Pieczywo chrupkie pszenno-żytnie

Owoc

 

Zupa parzycha

 

Kotlecik drobiowym

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z buraczków

Woda

29.10

Plaster białego twarogu ze szczypiorkiem

Szynka dziadkowa

Pomidor

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

Sałatka owocowa

Paluch kukurydziany

Zupa ogórkowa

 

Gulasz drobiowy z warzywami w sosie serowym z makaronem świderki

Woda

 

30.10

 

 

Pasta jajeczna

Ser wędzony

Ogórek świeży

Masło śmietankowe

Chlebek pszenny

Herbata z pomarańczą

Galaretka o smaku pomarańczy

Marchew w słupkach

Zupa krem z jesiennych warzyw z grzankami

 

Ryż z jabłkiem i cynamonem

Woda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.