Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

Dzień                                  I śniadanie                            II śniadanie                                                 Obiad

 

 

 

 

DZIEŃ             I ŚNIADANIE                      II ŚNIADANIE                OBIAD

24.06.2019 poniedziałek

Bułeczka pszenna (1), masło śmietankowe (7), kaszka manna z sokiem  (1, 7), pasztet drobiowy, świeże warzywo,

 

kakao

pieczywo chrupkie  (1,5)

 

Owoc sezonowy

 

 

Zupa koperkowa z kluseczkami skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9)

 

Kurczak gotowany w sosie własnym, ziemniaki z

zieleniną, buraczki

 

sok

 

25.06.2019

wtorek

Pieczywo jasne/ciemne (1), masło śmietankowe (7), serek Hohland ziołowy (7), polędwica sopocka , świeże warzywo,

 

herbata zwykła z cytryną

Wafel ryżowy (1,5,7)

 

owoc sezonowy

Zupa ogórkowa

skład:  (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9)

Makaron z twarogiem i sosem truskawkowym (1,3,6,)

 

kompot

 

26.06.2019

środa

Grahamka (1), masło śmietankowe (7), twarożek grani (7), szynka gotowana, świeże warzywo,

herbata malinowa

 

Babeczka cytrynowa (1,3,5)

 

owoc sezonowy (7)

Rosół z makaronem skład: (wywar drobiowy,

włoszczyzna, warzywa, makaron) (3,6,9)

 

potrawka z kurczaka z ryżem, marchewka gotowana okraszana mąką

 

sok

27.06.2019 czwartek

Bułeczka maślana masło (1) śmietankowe  (7),

szynka drobiowa dżem truskawkowy niskosłodzony, świeże warzywo , herbata z owoców leśnych

Shake kakaowy (wyrób własny) (7)

 

chlebek Maca (1,3,5)

Zupa owocowa skład: (woda, sok owocowy, owoce)

 

 

klopsik smażony, ziemniaki z zieleniną, sałata z

jogurtem naturalnym (7)

 

kompot

28.06.2019

piątek

Pieczywo jasne/ciemne (1), masło śmietankowe (7), miód, pasta jajeczna (3), ogórek świeży

 

herbata zwykła z cytryną

Kisiel do picia

 

paluch kukurydziany  (1,7)

Zupa neapolitańska lekko zblendowana skład:  (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9)

 

Ryż z prażonym jabłkiem (1)

 

sok

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

                                                   

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz.

 

 

 

 

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.