Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

listopad 2019r.

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

4.11.2019

Poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne 1

Masło śmietankowe 7

Szynka konserwowa

Ser żółty

Świeże warzywo

Herbata miętowa

Paluch kukurydziany

Owoc sezonowy

Zupa pomidorowa z makaronem(skład: wywar drobiowy, włoszczyzna, ryż, koncentrat pomidorowy) (1, 6, 9)

 

Nuggetsy z kurczaka,ziemniaki z zieloną  pietruszką,mix warzyw na parze z bułką tartą (1,3,6,)

Woda z   pomarańczą

5.11.2019

Wtorek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasztecik drobiowy

Ogórek kiszony

Serek topiony maślany

Herbata czarna z cytryną

 

 

Kisiel  do picia

Jabłko

Zupa brokułowa z ryżem (skład: wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (1,6, 9)

 

Makaron z twarogiem i jogurtem naturalnym

 

Woda z miętą

 

6.11.2019

Środa

Pieczywo jasne/ciemne(1) Masło śmietankowe (7)

Parówka (80%mięsa)

Ser żółty

Świeże warzywo

Herbata malinowa

 

Wafel ryżowy

Owoc sezonowy

Rosół z lanymi kluskami

(wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa, makaron) (1,6, 9)

 

Bitki ze schabu duszone z marchewką,kasza kus-kus

Woda z  cytryną

7.11.2019

Czwartek

Bułeczka pszenna

Masło śmietankowe

Płatki kukurydziane

Konfitura truskawkowa

niskosłodzona

Mleko

Herbata zwykła

 

Andruty

Owoc sezonowy

Zupa krem z dyni z grzankami (skład:wywar drobiowy,włoszczyzna ,dynia)(1.6,9)

 

Filet z udka kurczaka,ziemniaki z koperkiem,fasolka szparagowa na ciepło z odrobiną bułki tartej

 

Woda z pomarańczą

 

 

8.11.2019

Piątek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Jajko gotowane

Plaster białego twarogu

Rzodkiewka w całości do chrupania

Herbata poziomkowa

Piątek

Galaretka o smaku malinowym

Marchew w słupkach do chrupania

Zupa barszcz ukraiński (skład: wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (1,6, 9)

 

Naleśniki z nadzieniem twarogowym

 

Woda z maliną

12.11.2019

Wtorek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Polędwica sopocka

Serek homogenizowany

Świeże warzywo

Herbata  czarna

Flipsy  kukurydziany

Owoc sezonowy

Zupa kalafiorowa z zacierkami i koperkiem

(skład:wywar drobiowy,włoszczyzna,warzywa)(1,6,9)

 

Kluski leniwe z jogurtem naturalnym i nutką cynamonu

13.11.2019

Środa

Rogalik z makiem

Masło śmietankowe

Serek naturalny twarogowy

Miód

Świeże warzywo

Kawa  inka z mlekiem

Kisiel do picia

Herbatnik bebe

Rosół z makaronem

(wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa, makaron) (1,6, 9)

 

Potrawka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym ,ryż,marchewka z groszkiem na ciepło(1,3,6,7,9)

 

Woda z  maliną

14.11.2019

Czwartek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasta twarogowa

Kiełbasa krucha

Świeże warzywo

Herbata miętowa

Drożdżówka z owocem

Zupa krupnik z kaszą  jaglaną(skład: wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (1, 6, 9)

 

Makaron spaghetti z sosem bolognese i mięsem mielonym

Woda z  pomarańczą

15.11.2019

Piątek

Pieczywo jasne/ciemne

Pasta jajeczna

Ser żółty

Rzodkiewka w całości do chrupania

Herbata  czarna

Budyń czekoladowy (7)

Zupa krem z dyni i grzankami (skład: wywar drobiowy,zakwas,włoszczyzna,ziemniaki, śmietana)

(1,6,7, 9,)

 

Paluszki rybne z fileta,ziemniaki z zieleniną,surówka z kiszonej kapusty i marchwi(1,3,4,6,9)

 

Woda  z cytryną

18.11.2019

Poniedziałek

Bułka maślana

Masło śmietankowe

Serek homogenizowany

Powidła śliwkowe niskosłodzone

Świeże  warzywo

 

Herbata poziomkowa

Maślanka owocowa

Pieczywo chrupkie

Zupa pomidorowa z makaronem (skład: wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa,koncentrat pomidorowy,makaron) (1,6, 9)

 

Ryż  z prażonymi jabłkami i nutką cynamonu(1)

Woda z truskawką

 

 

19.11.2019

Wtorek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Ogonówka

Serek naturalny twarogowy

Świeże warzywo

 

Herbata miętowa

 

Pieczywo lekkie chrupkie

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

 

Zupa z kolorowych warzyw(skład: wywar drobiowy, włoszczyzna,) (1, 6, 9)

 

Pieczeń rzymska, ziemniaki z koperkiem, buraczki(1,3,9)

 

Woda  z miętą

 

20.11.2019

Środa

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Wędlina z indyka

Ser żółty

Świeże  warzywo

Herbata  czarna

 

 

Andrut

Owoc  sezonowy

Zupa ogórkowa zabielana (skład: wywar drobiowy, włoszczyzna,śmietana)

(1, 3, 6,7, 9)

Pierogi serowo  truskawkowe z jogurtem naturalnym(1,7)

 

Woda z cytryną

21.11.2019

Czwartek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Wędlina  drobiowa

Plaster białego twarogu

Świeże warzywo

Herbata z  leśna

 

Jogurt naturalny i musli

Zupa  ryżanka z pietruszką(wywar drobiowy,włoszczyzna,warzywa)(1,6,9)

 

Kluski ziemniaczane z okrasą,kapusta kiszona na ciepło

 

Woda z truskawką

 

22.11.2019

Piątek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Jajko gotowane

Ser  wędzony

Świeże warzywo

Herbata poziomkowa

Ciasteczko wielozbożowe

Owoc sezonowy

 

Zupa buraczkowa (skład:  wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (1,6, 9)

 

Hamburgery rybno-warzywne, ziemniaki z zieleniną,surówka z kiszonej kapusty,

Woda z pomarańczą

 

25.11.2019

Poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne Masło śmietankowe (7)

Szyneczka z indyka

Serek topiony maślany

Świeże warzywo

Herbata malinowa

Drożdżówka z owocem (1, 5)

Zupa koperkowa z zieloną pietruszką i zacierkami(wywar drobiowy,włoszczyzna,warzywa,ryż(1,6,9)

 

Pierogi z mięsem z okrasą z cebulki

Woda z pomarańczą

 

 

 

26.11.2019

Wtorek

 

 

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Szynka konserwowa

Ser żółty

Świeże warzywo

Kakao

 

 

Galaretka o smaku kiwi

Marchew w słupkach do chrupania

 

 

Zupa dyniowa z makaronem(skład:wywar drobiowy,włoszczyzna,warzywa)(1,6,9)

 

Pulpeciki w sosie koperkowym,ziemniaki z pietruszką,buraczki

Woda z miętą

27.11.2019

Środa

Bułeczka pszenna

Masło śmietankowe

Plaster białego twarogu

Miód

Świeże warzywo

Herbata czarna

Kisiel truskawkowy

Ciasteczko be-be

Zupa barszcz biały z ziemniakami i pietruszką (skład: wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa,makaron) (1,6, 9)

 

Makaron z musem truskawkowym

 

Woda z  cytryną

 

 

28.11.2019

Czwartek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Kiełbasa krucha

Ser żółty

Świeże warzywo

Herbata miętowa

 

 

Shake owocowy

wyrób własny

Paluch kukurydziany

7

 

Zupa z małej białej fasoli ( skład: wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (1,6, 9)

 

Kotlecik schabowy,ziemniaki z koperkiem,marchewka na ciepło zabielana

Woda z pomarańczą

29.11.2019

Piątek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasta jajeczna

Konfitura truskawkowa niskosłodzona

Świeże warzywo

 

Herbata malinowa

 

Pieczywo ryżowe

Owoc sezonowy

Zupa kalafiorowa zabielana z ryżem (skład: wywar drobiowy, włoszczyzna,warzywa

(1,6,7, 9)

 

Paluszki rybne z fileta , ziemniaki z pietruszką, surówka z kapusty kiszonej,

 

Woda z truskawka

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.