Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

KWIECIEŃ


Dzień

Śniadanie

Podwieczorek

Obiad

01.04.2021

Czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Szynka babuni

Ser żółty

Pomidor

Herbata żurawinowa

 

Galaretka truskawkowa z brzoskwinią

Paluch kukurydziany

 

Zupa serowa z grzankami

 

De volaille z masłem

Ziemniaki puree

Surówka z marchwi

02.04.2021

Piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Jajecznica na maśle

Miód

Rzodkiewka

Herbata malinowa

 

Babka wielkanocna

Jabłko

Zupa pieczarkowa z makaronem zabielana

 

Penne z sosem pomidorowym i nutką serową

03.04.2021

Sobota

 

 

 

04.04.2021

Niedziela

 

 

 

05.04.2021

Poniedziałek

Wielkanoc

 

 

06.04.2021

Wtorek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Serek Danio

Polędwica z indyka

Pomidor

Herbata z owoców leśnych

Pudding z musem owocowym

 

Ogórkowa z ryżem

 

Kotlecik drobiowy panierowany

Ziemniaczki z koperkiem

Mizeria

07.04.2021

Środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Parówka na ciepło

Ser żółty,ketchup

Ogórek konserwowy

Herbata poziomkowa

 

Rogalik z dżemem

Kiwi

 

Zupa kapuśniak kaszubski

 

Pierogi z twarogiem i polewą owocową

08.04.2021

Czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pasta twarogowa

Miód

Rzodkiewka

Herbata malinowa

Kaszka manna z sokiem

 

Zupa barszcz ukraiński

 

Bitki drobiowe w jasnym sosie

Kasza jęczmienna

Fasolka szparagowa na ciepło

 

09.04.201

Piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pasta jajeczna

Szynka drobiowa

Sałata,szczypiorek

Kawa inka z mlekiem

 

Kisiel truskawkowy

Wafel ryżowy z dynią

 

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Naleśniki z dżemem,

 

 

10.04.2021

Sobota

 

 

 

11.04.2021

Niedziela

 

 

 

12.04.2021

Poniedziałek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pasztet drobiowy

Ogórek kiszony

Ser żółty

Herbata miętowa z cytryną

Jogurt naturalny

Banan

 

Zupa jarzynowa

 

Spaghetti bolognese z nutką serową

13.04.2021

Wtorek

Bułka pszenna

Masło śmietankowe

Serek puszysty lekki

Rzodkiewka

Szynka z indyka

Herbata earl grey

Drożdżówka z kruszonką

Jabłko

Zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Udko z kurczaka filet

Ziemniaki puree z pietruszką

Surówka z marchwi

14.04.2021

Środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Parówka na ciepło

Ser żółty,ketchup

Ogórek zielony

Herbata poziomkowa

 

Ciasteczko fit z żurawiną

Marchew w słupkach

 

 

Zupa kwaśnica

 

Ryż z prażonym jabłkiem i cynamonem

 

15.04.2021

Czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Plaster białego twarogu

Dżem malinowy

Sałata

Rzodkiewka

Herbata żurawinowa

 

Galaretka malinowa z ananasem

Biszkopt

 

 

Zupa pomidorowa z kluseczkami

 

Sznycel smażony

Ziemniaczki mini z koperkiem

Sałata masłowa na słodko-kwaśno

16.04.2021

Piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Zupa mleczna z gwiazdkami

Ser żółty

Ogórek kiszony

Herbata truskawkowa

 

Kisiel do picia o smaku malinowym

Jabłko

 

Zupa pieczarkowa z makaronem

 

Naleśniki z nadzieniem serka waniliowego i polewą owocową

17.04.2021

Sobota

 

 

 

18.04.2021

Niedziela

 

 

 

19.04.2021

Poniedziałek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Serek Danio

Polędwica drobiowa

Szczypiorek,pomidor

Herbata zwykła

 

Pieczywo ryżowe z dynią

Kiwi

 

Zupa neapolitańska z makaronem

 

Pierogi z mięsem i prażoną cebulką z odrobiną masełka

20.04.2021

Wtorek

Bułka pszenna

Masło śmietankowe

Pasta twarogowa

Miód

Rzodkiewka

Szczypiorek

Kakao

 

Jogurt owocowy z płatkami kukurydzianymi

 

Zupa rosół z makronem

 

Potrawka z kurczaka

Ryż długoziarnisty

Sos biały słodko-kwaśny

Mini marchewki na ciepło

21.04.2021

Środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Szynka babuni

Ser żółty

Pomidor

Herbata poziomkowa

Budyń czekoladowy

Zupa barszcz biały z ziemniakami i jajkiem

 

Gulasz z łopatki w sosie ciemnym

Kasza kus-kus

Buraczki

22.04.2021

Czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Parówka drobiowa

Serek twarogowy Łaciaty

Ogórek zielony

Herbata żurawinowa

 

Galaretka agrestowa z brzoskwinią

Ciasteczko bebe

 

Zupa krupnik z kaszą jaglaną

 

Pulpeciki w sosie bolońskim

Ziemniaki puree z koperkiem

Surówka z sałaty lodowej

23.04.2021

Piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Jajko gotowane

Ser żółty

Rzodkiewka

Herbata earl grey z pomarańczą

Andruty tortowe

Dżem truskawkowy niskosłodzony

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Naleśniki z dżemem

 

24.04.2021

Sobota

 

 

 

25.04.2021

Niedziela

 

 

 

26.04.2021

Poniedziałek

Bułka pszenna

Masło śmietankowe

Polędwica sopocka

Miód wielokwiatowy

Pomidor,szczypiorek

Herbata żurawinowa

 

 

Jogurt naturalny z kiwi

 

Zupa grzybowa zabielana

 

Kotlet drobiowy

Ziemniaki z koperkiem

Mizeria

27.04.2021

Wtorek

Pieczywo pszenne

Masło śmietankowe

Dżem truskawkowy niskosłodzony

Owsianka z bananem

Herbata earl grey

Galaretka pomarańczowa z ananasem

Marchew w słupkach

 

Zupa barszcz czerwony z makaronem

 

Gołąbki w sosie pomidorowym

Ziemniaki puree z pietruszką

28.04.2021

Środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Plaster białego twarogu

Szynka konserwowa

Ogórek zielony,szczypiorek

Herbata miętowa

 

 

 

Kisiel do picia truskawkowy

Ciasteczko maślane

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Kopytka z masełkiem

Groszek z marchewką zabielany

29.04.2021

Czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pasztet drobiowy

Ogórek kiszony

Serek puszysty twarogowy

Herbata truskawkowa

 

Banan

Jabłko

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Kawałki kurczaka duszone w sosie jasnym

Ryż długoziarnisty

Sałata masłowa na słodko-kwaśno

30.04.2021

Piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pasta jajeczna

Ser żółty

Rzodkiewka

Herbata malinowa

 

Kiwi

Paluch kukurydzianymi

Zupa parzycha z młodej kapusty

 

Filet rybny w lekkiej panierce

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty

 


 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

 

 

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

 

 

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

 

 

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

 

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

 

 

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

 

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

 

 

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

 

 

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

 

 

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

 

 

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

 

 

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

 

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

 

 

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

 

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

 

 

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

 

 

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

 

 

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.