Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

Styczeń

 

Dzień

Śniadanie

Podwieczorek

Obiad

04.01.2021

Poniedziałek

Szynka konserwowa

Serek twarożkowy naturalny

Ogórek świeży

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata malinowa

Pieczywo ryżowe ze słonecznikiem

Jabłko

 

 

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem

 

 

05.01.2021

Wtorek

Polędwica sopocka

Ser żółty

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Herbata poziomkowa

Pudding z musem owocowym

Paluch kukurydziany

 

 

Zupa krem z dyni

 

Pierogi z z serem i jogurtem naturalnym

06.01.2021

Środa

Trzech Króli

 

 

07.01.2021

Czwartek

Szynka gotowana

Serek homogenizowany waniliowy

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata z owoców leśnych

Mandarynka

Pieczywo chrupkie pszenne

 

 

Zupa brokułowa z ryżem

 

Spaghetti bolognese z nutką serową

08.01.2021

Piątek

Pasta jajeczna

Ser żółty

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Chlebek pszenny

Herbata truskawkowa

Galaretka o smaku truskawki

Marchew w słupkach

 

 

Zupa fasolowa z małej fasolki

 

Ryba w lekkiej panierce

Ziemniaki z pietruszką

Surówka z kiszonej kapusty i marchwi

09.01.2021

Sobota

Wolne

 

 

10.01.2021

Niedziela

Wolne

 

 

11.01.2021

Poniedziałek

Szynka magnacka

Serek topiony naturalny

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

Andruty z powidłami malinowymi

Grejpfrut

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem

 

Kotlet z kury w panierce

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z selera

12.01.2021

Wtorek

Polędwica z kurcząt

Ser twarogowy naturalny

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata miętowa

Ciasteczko żurawinowe fit

Banan

 

Zupa barszcz ukraiński

 

Klopsik smażony

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty

13.01.2021

Środa

Parówka drobiowa na ciepło

Ser żółty

Papryka czerwona

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata malinowa

Wafel ryżowy z dynią

Gruszka

 

 

Zupa krem brokułowo-kalafiorowy z ptysiami

 

Kluski leniwe z jogurtem naturalnym

14.01.2021

Czwartek

Pasta twarogowa

Szynka konserwowa

Rzodkiewka

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata earl grey z pomarańczą

Sałatka owocowa

Paluch kukurydziany

Zupa rosół z makaronem

 

Potrawka z kurczaka

Ryż długoziarnisty

Marchewka zabielana na ciepło

 

15.01.2021

Piątek

Kaszka manna na mleku z sokiem

Ser topiony śmietankowy

Ogórek konserwowy

Masło śmietankowe

Chlebek pszenny

Herbata zwykła z cytryną

Galaretka o smaku pomarańczy

Marchew w słupkach

 

 

Zupa z zielonej fasolki szparagowej

 

Kotleciki jajeczne

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z buraczków

16.01.2021

Sobota

Wolne

 

 

17.01.2021

Niedziela

Wolne

 

 

18.01.2021

Poniedziałek

Szynka konserwowa

Serek twarożkowy naturalny

Ogórek zielony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata z owoców leśnych

Pieczywo ryżowe ze słonecznikiem

Mandarynka

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Pierogi z nadzieniem z całych owoców -nowość

19.01.2021

Wtorek

Szynka babuni

Dżem wiśniowy

Rzodkiewka

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Herbat earl grey z pomarańczą

Musli z jogurtem naturalnym

 

 

Zupa rosół z zacierkami

 

Kotlet z kury w panierce

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z buraczków

20.01.2021

Środa

Pasta rybna z makreli

Ser żółty

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata zwykła z cytryną

Gruszka

Ciasteczko bebe

 

 

Zupa żurek z jakiem

 

Naleśniki z serkiem homogenizowanym

waniliowym z polewą truskawkową

21.01.2021

Czwartek

Polędwica sopocka

Serek homogenizowany waniliowy

Sałata

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkow

Shake mleczno-owocowy

Paluch kukurydziany

 

 

Z fasolki szparagowej żółtej

 

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie ciemnym

Kasza gryczana

22.01.2021

Piątek

Mleko

Kulki czekoladowe

Ser żółty

Sałata

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata truskawkowa

Ciasteczko fit żurawinowe

Banan

 

 

Zupa kapuśniak

 

Ryba w lekkiej panierce

Ziemniaki z pietruszką

Surówka colesław

23.01.2021

Sobota

Wolne

 

 

24.01.2021

Niedziela

Wolne

 

 

 

 

25.01.2021

Poniedziałek

 

 

Szynka z kurczaka

Dżem niskosłodzony wiśniowy

Pomidor

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszana

Herbata malinowa

 

 

Pudding z musem owocowym

 

 

 

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Kotlet schabowy

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kapusty świeżej

26.01.2021

Wtorek

Szynka konserwowa

Jajko gotowane

Papryka czerwona

Rogalik

Kakao

Galaretka o smaku truskawkowym

Banan

 

 

Zupa koperkowa z ryżem

 

Spaghetti z sosem pomidorowym z nutką serową

 

 

27.01.2021

Środa

Parówka drobiowa na ciepło

Serek twarożkowy śmietankowy

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata miętowa

Pieczywo ryżowe ze słonecznikiem

Marchew w s łupkach

 

 

Zupa rosół z zacierkami

 

Udko z kurczaka wyfiletowane duszone

Ziemniaki z koperkiem

Kalafior na parze z odrobiną bułki tartej

28.01.2021

Czwartek

Plaster białego twarogu ze szczypiorkiem

Szynka dziadkowa

Rzodkiewka

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

Shake mleczno- owocowy

Ciasteczko bebe

 

 

 

Zupa krupnik z kaszą jaglaną

 

Medalion smażony

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z buraczków

29.01.2021

Piątek

Ser żółty

Dżem niskosłodzony truskawkowy

Sałata

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Herbata earl grey z cytryną

Ciasteczko owsiane

Jabłko

 

 

Zupa owocowa

 

Paluszki rybne -filet z dorsza

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty i marchwi

30.01.2021

Sobota

Wolne

 

 

31.01.2021

Niedziela

Wolne

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.