Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

Luty

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

03.02.2020

Poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Serek śmietankowy Hohland

Polędwica sopocka

Świeże warzywo

Herbata czarna

Pieczywo ryżowe

Owoc sezonowy

Zupa pomidorowa z makaronem

Kotlecik panierowany z piersi kurczaka,ziemniaki z koperkiem,buraczki

Woda z pomarańczą

04.02.2020

Wtorek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Parówka drobiowa

Ser żółty

Świeże warzywo

Herbata miętowa

Galaretka o smaku kiwi

Paluch kukurydziany

Zupa brokułowa

Kopytka z sosem pieczarkowym

Woda z cytryną

05.02.2020

Środa

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasta twarogowa

Polędwica drobiowa

Rzodkiewka w całości

Herbata truskawkowa

Biszkopcik

Owoc sezonowy

Zupa fasolowa z fasolki szparagowej

Gulasz drobiowy z warzywami,kasza jęczmienna

Woda z truskawka

06.02.2020

Czwartek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Serek kanapkowy naturalnym

Szyneczka babuni

Herbata malinowa

 

 

Budyń czekoladowy

 

Zupa żurek z ziemniakami

 

Spaghetti bolonese

nutką żółtego sera

Woda z maliną

 

 

 

07.02.2020

Piątek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasta jajeczna

Ser żółty

Szczypiorek

Rzodkiewka

Herbata poziomkowa

 

Ciasteczko Be-Be

Marchewka w słupkach

Zupa jarzynowa

 

Ryż z musem jabłkowym i cynamonem

Woda z pomarańczą

08.02.2020

Sobota

 

 

 

09.02.2020

Niedziela

 

 

 

10.02.2020

Poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Serek twarogowy

Szynka konserwowa

Świeże warzywo

Herbata miętowa

 

Pieczywo chrupkie

Owoc sezonowy

Zupa ogórkowa z nutką koperku

 

Pierogi z twarogiem i jogurtem naturalnym

Woda z cytryną

11.02.2020

Wtorek

 

 

 

 

 

 

12.02.2020

Środa

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Parówka drobiowa

Ser żółty

Sałata

Herbata czarna z cytryną

 

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasta twarogowa

Szczypiorek

Rzodkiewka do chrupania

Ogonówka

Herbata malinowa

 

 

Jogurt naturalny z musli

 

 

 

 

 

 

Drożdżówka z owocem

Zupa rosół z makaronem

 

Eskalopki drobiowe w sosie ciemnym,ziemniaki z koperkiem,buraczki

Woda z maliną

 

 

 

Zupa krupnik jaglany

 

Klopsiki drobiowe na parze w sosie pomidorowym,ziemniaki z pietruszką,surówka z kapusty pekińskiej

Woda z pomarańczą

 

13.02.2020

Czwartek

Bułka pszenna

Masło śmietankowe

Konfitura truskawkowa

Płatki kukurydziane

Mleko

Herbata zwykła

 

Galaretka o smaku malinowym

Marchew w słupkach

Zupa pieczarkowa z makaronem

 

Nuggetsy z kurczaka,ziemniaki z koperkiem,fasolka szparagowa zielona z odrobiną bułki tartej

 

Woda z truskawką

 

 

14.02.2020

Piątek

 

 

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Jajko gotowane

Ser żółty

Ogórek świeży

Herbata truskawkowa

 

 

 

Shake owocowy

Paluch kukurydziany

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Naleśniki z nadzieniem

Woda z pomarańczą

 

 

15.02.2020

Sobota

 

 

 

16.02.2020

Niedziela

 

 

 

17.02.2020

Poniedziałek

Buła pszenna

Masło śmietankowe

Konfitura truskawkowa

Serek topiony Hohland

Świeże warzywo

Herbata czarna

 

Pieczywo ryżowe

Owoc sezonowy

Zupa wielowarzywna

Kotlecik drobiowy panierowany,

ziemniaki z pietruszka,buraczki

Woda z maliną

 

18.02.2020

Wtorek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Miód

Szynka drobiowa

Świeże warzywo

Kawa inka z mlekiem

Drożdżówka z owocem

Zupa kalafiorowa z ryżem

Klopsiki drobiowe na parze w sosie koperkowo-śmietanowym,ziemniaki z koperkiem,surówka z marchwi

Woda z cytryną

19.02.2020

Środa

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasztet drobiowy

Serek naturalny kanapkowy

Ogórek kiszony

Herbata miętowa

Kisiel malinowy do picia

Jabłko

Zupa barszcz ukraiński

Makaron w śniegu(z twarogiem)

z jogurtem naturalnym

Woda z pomarańczą

20.02.2020

Tłusty Czwartek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Polędwica sopocka

Twarożek Grani

Świeże warzywo

Herbata czarna z cytryną

 

Pączki z nadzieniem owocowym

 

Rosół z makaronem

Bitki drobiowe w sosie własnym,sos jasny,ziemniaki z koperkiem,surówka z kapusty

Woda z truskawką

21.02.2020

Piątek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Mleko

Płatki kukurydziane

Ser żółty

Świeże warzywo

Herbata truskawkowa

Galaretka o smaku pomarańczowym

Paluch kukurydziany

Zupa kwaśnica z nutką pietruszki

 

Risotto warzywne

Woda z cytryną

22.02.2020

Sobota

 

 

 

23.02.2020

Niedziela

 

 

 

24.02.2020

Poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Ogonówka

Serek twarogowy naturalny

Świeże warzywo

Herbata malinowa

Ciasteczko

Be-Be

Owoc sezonowy

Zupa pomidorowa z ryżem

Pierogi serowo-owocowe z jogurtem naturalnym

Woda z pomarańczą

 

 

25.02.2020

Wtorek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Parówka drobiowa

Serek topiony śmietankowy Hohland

Świeże warzywo

Herbata zwykła

Maślanka owocowa

Paluch kukurydziany

 

Zupa brokułowa z ryżem

Kotlecik pożarski,ziemniaki z koperkiem,surówka z kapusty pekińskiej

Woda z cytryną

26.02.2020

Popielcowa

Środa

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Ser żółty

Pasta rybna z makreli

Ogórek kiszony

Herbata miętowa

Galaretka truskawkowa

Marchew w słupkach do chrupania

Zupa ogórkowa

 

Naleśniki z nadzieniem

Woda z maliną

 

 

27.02.2020

Czwartek

Pieczywo jasne/ciemne

Masło śmietankowe

Pasta twarogowa

Pasztecik drobiowy

Ogórek świeży

Herbata truskawkowa

Soczek w kartoniku

Andrut

Zupa neapolitańska

 

Spaghetti bolognese

Woda z truskawką

28.02.2020

Piątek

Bułka pszenna

Masło śmietankowe

Pasta jajeczna

Ser żółty

Szczypiorek

Rzodkiewka

Herbata malinowa

Shake owocowy

Biszkopcik

Zupa barszcz biały

 

Paluszki rybne z fileta,ziemniaki z koperkiem,surówka z kapusty kiszonej

Woda z pomarańczą

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.