Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

Jadłospis wrzesień 2019r.

 

 

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

02.09.2019

poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne (1)

 Masło śmietankowe (7) Serek homogenizowany (7) Polędwica  sopocka (1,6,7,9,10)

 Świeże warzywo

 

Kakao (7)

Pieczywo chrupkie (1,5)

 

Owoc sezonowy

Zupa z wiosennych warzyw skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Kotleciki panierowane z piersi kurczaka,  ziemniaki z zieleniną, surówka z kapusty  pekińskiej (1,3)

 

*Woda z cytryną

03.09.2019 wtorek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7) Parówka (80%) mięsa(3,7,9,10)

 Ser żółty (7,3)

Świeże warzywo

 

 

Herbata  poziomkowa

Shake malinowy na bazie jogurtu naturalnego (wyrób własny) (7)

 

Biszkopt (1,3,5,8)

Zupa buraczkowa skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Kopytka  z gotowaną marchewką   (1,7)

 

 

*Woda z miętą

 

 

04.09.2019 środa

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7)

 Płatki owsiane na mleku (7) Dżem truskawkowy

 

Herbata z owoców leśnych

Andruty(1,7,8)

 

Owoc sezonowy

Zupa jarzynowa (zabielana) skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (7,9,10)

 

Pulpety w sosie koperkowym,ziemniaki z zielenią,buraczki(1,3,9,10)

 

 

 

*Woda z maliną

05.09.2019 czwartek

Pieczywo jasne/ciemne (1), Masło śmietankowe (7), Wędlina  z indyka(1,7,10)

 Twarożek (7)

Rzodkiewka

 

Herbata   czarna z cytryną

Herbatnik be-be

(1,3,5,8)

 

Kalarepa

Zupa pomidorowa z makaronem  (zabielana) skład : (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa, przecier pomidorowy, makaron) (3,6,7,9,10)

 

Pierogi owocowe z jogurtem naturalnym

(1,3,7)

 

*Woda z truskawką

 

06.09.2019  piątek

Pieczywo jasne/ciemne (1)

Masło śmietankowe (7)

 Jajko gotowane (3, 7)

Ser wędzony (1,3,7)

Świeże warzywo

*Herbata  malinowa

Kisiel do picia

 

Marchewka mini

Zupa ryżanka skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa,ryż) (1,9,10))

 

Paluszki rybne z fileta ,ziemniaki z zieleniną,surówka z kiszonej kapusty i marchwi

(1,3,4)

*Woda z miodem

07.09.2019

sobota

 

 

 

 

 

08.09.2019

niedziela

 

 

 

 

09.09.2019

poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7) Szynka konserwowa(1,7,9,10)

 Serek Mlekovita (7)

 Świeże warzywo

 

Herbata z dzikiej róży

Maślanka owocowa (7),

 

Pieczywo chrupkie (1,5)

Zupa kapuśniak z młodej kapusty  skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (10,9)

 

Makaron spaghetti z sosem bolognese (1,3,6,9)

 

 

*Woda z cytryną

10.09.2019 wtorek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7) Plaster twarogu (7)

 Szynka z kurcząt(1,7,9,10)

Świeże warzywo

 

Herbata  jagodowa

Paluch kukurydziany (1,7)

 

Budyń waniliowy (7)

Zupa  koperkowa z zacierkami skład:( wywar drobiowy,włoszczyzna,warzywa ,zacierki)(7,9,10)

 

Risotto warzywne (1)

 

 

*Woda z miętą

11.09.2019 środa

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7) Pasztet drobiowy(1,6,7)

 Miód

 (alergen powietrznopochodny)

Świeże warzywo

 

Herbata zielona

 

 

Drożdżówka z owocem (1,3,7)

Rosół z makaronem skład : (wywar drobiowy,włoszczyzna,warzywa,makaron)(1,3,9,10)

 

Potrawka z kurczaka   w sosie  słodko-kwaśnym,ryż,marchewka na ciepło(1,9,10)

 

*Woda z maliną

 

12.09.2019 czwartek

 

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7)

Serek topiony kremowy (7) Szynka  gotowana(1,7,9,10)

 Świeże warzywo

 

Herbata malinowa

 

Owoc sezonowy

 

Biszkopt (1,3,5,8)

 

Zupa pomidorowa z ryżem skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa,ryż) (1,9,10)

 

Naleśniki z twarogiem (1,3,7)

 

*Woda z truskawką

13.09.2019 piątek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7)

 Pasta jajeczna (3)

 Ser żółty (3,7)

 Świeże warzywo

 

Herbata z aronii

Wafel ryżowy (1,11)

 

Owoc sezonowy

Zupa kalafiorowa (zabielana) skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (7,9,10)

 

Hamburgery rybno-warzywne, ziemniaki z zieleniną, surówka z kapusty kiszonej  i marchwi(1,3,4,)

 

*Woda z miodem

14.09.2019 sobota

 

 

 

15.09.2019 niedziela

 

 

 

16.09.2019 poniedziałek

Bułeczka kajzerka (1)

 Masło śmietankowe  (7) Plaster twarogu (7)

  Szynka z kurcząt(1,7,9,10)

 Świeże warzywo

 

Herbata czarna z cytryną

Kisiel do picia

 

Ciasteczko  wielozbożowe (1,3,5,7)

Zupa krupnik z kaszą  skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa,kasza) (1,3,910)

Duże zupa pieczarkowa

 

Pierogi z jagodami i jogurtem naturalnym

(1,3,7)

*Woda z cytryną

17.09.2019 wtorek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7) Parówka  (80% mięsa)(3,7,9,10)

  Ser żółty (3,7)

 Świeże warzywo

 

Herbata  malinowa

Shake truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego (wyrób własny) (7)

 

Biszkopt (1,3,5,8)

 Zupa barszcz biały (zabielany) skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (7,9,10)

 

Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki z zieleniną,  surówka z kapusty  białej

(1,3,7)

 

*Woda z miętą

18.09.2019 środa

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7) Kaszka manna z sokiem

 (1, 7)

 Szynka drobiowa(1,6,7,9)

 świeże warzywo

 

 Herbata jagodowa

Andruty

owoc sezonowy

Zupa pomidorowa z makaronem (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Ryż z prażonym jabłkiem i cynamonem (1)

 

*Woda z maliną

19.09.2019 czwartek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7)

Dżem truskawkowy niskosłodzony

 Polędwica sopocka (1,6,7,9,10)

 Świeże warzywo

 

Herbata zwykła z cytryną

Wafel ryżowy (1,5,7)

 

Owoc sezonowy

Zupa z fasolki szparagowej  skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Gulasz drobiowy z warzywami, kasza jęczmienna (1)

 

*Woda z truskawką

20.09.2019

piątek

 

 

 

 

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe

 Pasta rybna z makreli (4)

 Ser żółty (3,7)

 Ogórek kiszony

 

Herbata wieloowocowa

Kisiel do picia

 

Paluch kukurydziany (1,7)

Zupa ogórkowa skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami(1)

 

 

*Woda z pomarańczą

21.09.2019 sobota

 

 

 

22.09.2019 niedziela

 

 

 

23.09.2019 poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne (1), Masło śmietankowe (7) Twarożek ze szczypiorkiem (7), 

Szynka z indyka(1,3,7,9)

 Świeże warzywo,

 

Herbata  zielona

Herbatnik be-be

(1,3,5,8)

 

owoc sezonowy

Zupa brokułowa skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki z zieleniną , buraczki, (1,3,7)

 

*Woda z cytryną

 

 

24.09.2019 wtorek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7) Szynka konserwowa(1,3,7,9)

 Dżem truskawkowy niskosłodzony

 Świeże warzywo

 

Herbata z dzikiej róży

Jogurt naturalny z musli (1,7)

Zupa kalafiorowa skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Makaron  w sosie pomidorowym  z nutką serową

(1,3,6,9)

*Woda z miętą

 

 

 

 

25.09.2019 środa

Pieczywo jasne/ciemne (1)

Masło śmietankowe (7)

Zupa mleczna z makaronem (3,6,7)

 Szynka z kurcząt(1,3,7,9)

 Świeże warzywo

 

Herbata  miętowa

Pieczywo chrupkie (1,5)

 

Owoc sezonowy

Zupa wielowarzywna skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Pierogi  truskawkowe z jogurtem naturalnym (1,3,7)

 

*Woda z  cytryną

26.09.2019 czwartek

Pieczywo jasne/ciemne (1)

 Masło  śmietankowe (7) Kiełbasa krucha(1,3,7,9)

 Ser żółty (3,7)

 Świeże warzywo

 

Herbata poziomkowa

Biszkopt

(1,3,5,8)

 

Owoc sezonowy

 Zupa barszcz ukraiński (zabielany) skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (7,9,10)

 

Bitki drobiowe w sosie własnym,  ziemniaki z zieleniną, mizeria

(1,3,7)

 

*Woda z maliną

27.09.2019 piątek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7)

 Jajko na twardo  (3)

 Miód alergen   powietrznopochodne

 Świeże warzywo,

 

Kakao (7)

Kisiel do picia

 

Ciastko wielozbożowe (1,3,5)

Zupa marchewkowa skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Paluszki rybne z fileta, ziemniaki  z zieleniną,surówka z kapusty kiszonej

(1,3,4)

 

*Woda z  pomarańczą

28.09.2019 sobota

 

 

 

29.09.2019 niedziela

 

 

 

30.09.2019 poniedziałek

Pieczywo jasne/ciemne (1) Masło śmietankowe (7)

Serek twarogowy Łaciaty (7)

 Szynka babuni(1,3,7,9)

 Świeże warzywo

 

Herbata z owoców leśnych

Maślanka owocowa (7)

 

Wafel ryżowy (1,5)

Zupa ogórkowa  skład: (wywar drobiowy, włoszczyzna, warzywa) (9,10)

 

Kaszotto z kurczakiem i warzywami  (1)

 

*Woda z cytryną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz.

 

 

 

 

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.