Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

 

Sierpień

 

 

Dzień

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

3.08.07.2020

Poniedziałek

Szynka konserwowa

Dżem truskawkowy

Ogórek zielony

Pieczywo pszenne

Masło śmietankowe

Herbata malinowa

Andrut

Arbuz

Zupa krupnik z kasza jaglana

 

Pierogi owocowe z jogurtem naturalnym,woda

 

 

 

4.08.2020

Wtorek

Szynka krakowska parzona

Serek homogenizowany

Sałata

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

 

Drożdżówka z owocem

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

 

Kotlet pożarski,ziemniaki z koperkiem,mizeria,

woda

5.08.2020

Środa

Szynka gotowana

Ser żółty

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Herbata zwykła z cytryną

 

 

Galaretka o smaku malinowym

Kalarepa

Zupa ogórkowa z ryżem

 

Makaron penne z sosem pomidorowym i nutką sera żółtego,woda

6.08.2020

Czwartek

Polędwica sopocka

Pasta twarogowa

Rzodkiewka

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata miętowa

 

 

Ciasteczko maślane

Marchew do chrupania

Zupa z młodej kapusty

,,parzycha”

 

Filet z kurczaka w lekkiej panierce,ziemniaki z pietruszką,sałata masłowa ze śmietaną na słodko-kwaśno ,woda

7.08.2020

Piątek

Mleko

Płatki kukurydziane

Miód

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata poziomkowa

 

 

 

Pieczywo ryżowe

Jabłko

Zupa barszcz czerwony z makaronem

 

Risotto warzywne,woda

 

 

8.08 .2020 (sobota)

WOLNE

 

 

 

9.08.2020 (niedziela)

WOLNE

 

 

 

10.08.2020

Poniedziałek

Szynkówka wieprzowa

Serek kanapkowy naturalny

Ogórek zielony

Szczypiorek

Pieczywo pszenne

Masło śmietankowe

Herbata malinowa

Paluch kukurydziany

Arbuz

Zupa pomidorowa z ryżem

 

Nugettsy,ziemniaki z pietruszką,surówka z sałaty lodowej

woda

11.08.2020

Wtorek

Ser żółty

Parówka drobiowa na ciepło

Rzodkiewka

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Herbata zwykła z cytryną

Galaretka o smaku truskawkowym

Marchew do chrupania

 

 

 

 

Zupa krem z kalafiora z ptysiami

 

Makaron z musem truskawkowym,woda

 

 

 

12.08.2020

Środa

Pasztet drobiowy

Serek śmietankowy

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata owocowa

Shake owocowy

Ciastko bebe

Zupa rosół z lanymi kluseczkami

 

Bitki drobiowe w sosie własnym,ziemniaki z koperkiem,buraczki,

woda

 

 

13.08.2020

Czwartek

Plaster białego twarogu ze szczypiorkiem

Szynka konserwowa

Pomidor

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata miętowa

Kisiel do picia

Jabłko

Zupa brokułowa z ryżem

 

Pulpeciki w sosie pomidorowym,

ziemniaki z koperkiem,surówka z kapusty pekińskiej,woda

 

 

 

14.08.2020

Piątek

WOLNE

 

 

 

 

 

 

 

15.08.2020 (sobota)

WOLNE

 

 

 

16.08.2020 (niedziela)

WOLNE

 

 

 

17.08.2020

Poniedziałek

Mielonka kujawska

Serek kanapkowy

Sałata

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Herbata owocowa

 

Pieczywo ryżowe

Banan

Zupa jarzynowa zabielana

 

Kotlet wieprzowy w lekkiej panierce,ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego, woda

18.08.2020

Wtorek

Szynka z kurczaka

Ser żółty

Ogórek zielony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszana

Herbata malinowa

Ciasteczko kakaowe

Marchew w słupkach

Zupa barszcz ukraiński

 

Ryż z jabłkiem i nutką cynamonu,woda

19.08.2020

Środa

Szynka gotowana

Serek śmietankowy

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Kawa inka z mlekiem

 

Petit Beure

Kalarepa

Zupa neapolitańska z makaronem

 

Pieczeń rzymska,ziemniaki z pietruszką,mizeria,

woda

20.08.2020

Czwartek

Pasta twarogowa

Szynka magnacka

Rzodkiewka

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata miętowa

 

Galaretka o smaku pomarańczy

Marchew do chrupania

Zupa pieczarkowa z makaronem zabielana

 

Udko z kurczaka wyfiletowane,ziemniaki z koperkiem,

surówka z kiszonej kapusty,woda

21.08.2020

Piątek

Pasta jajeczna

Ser żółty

Ogórek świeży

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata zwykła z cytryną

Kisiel do picia

Paluch kukurydziany

Zupa kwaśnica

 

Makaron świderki z brokułem i sosem serowym,woda

22.08.2020 (sobota)

WOLNE

 

 

 

23.08.2020 (niedziela)

WOLNE

 

 

 

24.08.2020

Poniedziałek

Szynka konserwowa

Serek kanapkowy naturalny

Pomidor

Szczypiorek

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata owocowa

Ciasteczko maślane

Owoc sezonowy

Zupa ogórkowa z koperkiem

 

Pierogi z twarogiem i jogurtem naturalnym,woda

 

 

 

 

 

 

 

25.08.2020

Wtorek

 

 

 

Mleko

Płatki kukurydziane

Dżem truskawkowy

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Herbata zwykła

 

 

 

 

Pieczywo ryżowe

Jabłko

 

 

 

Zupa kalafiorowa z zacierkami

 

Sznycel z szynki,ziemniaki z koperkiem,surówka z kiszonej kapusty,woda

26.08.2020

Środa

Parówka drobiowa na ciepło

Ser żółty

Ogórek kiszony

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Herbata malinowa

Jogurt naturalny z musli

Zupa z fasolki szparagowej

 

Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z nutką serową,woda

 

 

 

 

27.08.2020

Czwartek

Plaster białego twarogu ze szczypiorkiem

Polędwica sopocka

Rzodkiewka

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Herbata truskawkowa

Galaretka o smaku agrestowym

Paluch kukurydziany

Zupa krem z brokuł z ptysiami

 

Klopsiki duszone w sosie koperkowym,ziemniaki z koperkiem,woda

28.08.2020

Piątek

Pasta jajeczna

Serek śmietankowy

Pomidor

Masło śmietankowe

Chlebek pszenny

Herbata miętowa

Drożdżówka z owocem

Zupa pomidorowa z makaronem

 

Risotto warzywne,woda

29.08.2020 (sobota)

Wolne

 

 

 

 

30.08.2020 (niedziela)

Wolne

 

 

 

31.08.2020

Poniedziałek

Szynkówka wieprzowa

Serek kanapkowy naturalny

Ogórek zielony

Szczypiorek

Pieczywo pszenne

Masło śmietankowe

Herbata malinowa

Flipsy

Banan

Zupa jarzynowa

 

Makaron z twarogiem i jogurtem owocowym,woda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.