Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Nawigacja

Jadłospis

 

WRZESIEŃ

 

 

Dzień

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad: zupa,drugie danie

Środa 1.09.2021

Herbata malinowa

Papryka czerwona

Plaster białego twarogu

Szynka babuni

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Nektarynka

Biszkopcik

Ogórkowa z ziemniakami

Spaghetti bolognese z nutką serową

Czwartek 2.09.2021

Herbata żurawinowa

Ogórek konserwowy

Parówka drobiowa na ciepło

Ketchup

Ser żółty

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Arbuz

Wafel ryżowy

Pomidorowa z makaronem

Kotlet drobiowy

Mini ziemniaczki z koperkiem

Fasolka szparagowa na ciepło z bułką tartą

Piątek 3.09.2021

Herbata zwykła z cytryną

Jajecznica

Szczypiorek/pomidor

Polędwica z indyka

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Jabłko

Kisiel do picia truskawkowy

Zupa rosół z kury z makaronem

Ryba sola w lekkiej panierce

Ziemniaczki z pietruszką

Surówka z kiszonej kapusty i marchwi

Poniedziałek 06.09.2021

Herbata miętowa

Serek puszysty naturalny

Szynka myszka

Pomidorki koktajlowe

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Musli z jogurtem owocowym

Krem kalafiorowy z koperkiem

Pierogi z mięsem i okrasą z cebulki

Wtorek 07.09.2021

Kawa inka z mlekiem

Marmolada

Ser żółty

Sałata masłowa

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Winogrono

Ciasteczko be-be

Fasolowa z małej fasolki

Udko z kurczaka wyfiletowane

Ziemniaki puree z koperkiem

Mizeria

Środa 08.09.2021

Herbata poziomkowa

Ogórek kiszony

Pasta jajeczna

Polędwica sopocka

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Koktajl mleczno-owocowy

Biszkopt

Krupnik z kaszą jaglaną

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowym

Czwartek 09.09.2021

Herbata malinowa

Mleko

Płatki kukurydziane

Miód

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Galaretka o smaku malinowym

Arbuz

Rosół z makaronem

Gulasz z łopatki w sosie własnym

Kasza jęczmienna

Buraczki

Piątek 10.09.2021

Herbata earl grey z pomarańczą

Ogórek zielony/rzodkiewka

Ser żółty

Szynka gotowana

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Wafel ryżowy naturalny

Banan

Neapolitańska z makaronem

 

Naleśniki twaróg/dżem

Poniedziałek 13.09.2021

Herbata z owoców leśnych

Serek homogenizowany waniliowy

Szynka magnacka

Pomidor ze szczypiorkiem

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Ciasto drożdżowe

Jabłko

Ogórkowa z ziemniakami

Kotlet z kury w panierce

Mini ziemniaki z koperkiem

Colesław

Wtorek 14.09.2021

Herbata malinowa

Plaster białego twarogu

Papryka czerwona

Miód

Masło śmietankowe

Chleb mieszany

Nektarynka

Rurka waflowa

Pomidorowa z ryżem

Pierogi z twarogiem

Jogurt naturalny/polewa

Środa 15.09.2021

Herbata earl grey zwykła

Parówka wieprzowa

Ketchup

Ser żółty

Sałata masłowa

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Budyń o smaku waniliowym z sokiem malinowym

Rosół z zacierkami

De volaille z masłem

Ziemniaki puree z koperkiem

Surówka z ogórka świeżego i kukurydzy

Czwartek 16.09.2021

Herbata truskawkowa

Kaszka manna z sokiem

Polędwica miodowa

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Podpłomyk

Jabłko

Krem z dyni z grzankami

Roladki drobiowe nadziewane serem

Mini ziemniaki z pietruszką

Buraczki

Piątek 17.09.2021

Herbata miętowa

Jajecznica

Pomidorki koktajlowe

Serek kanapkowy naturalny

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Galaretka o smaku truskawkowym

Śliwka

Brukselkowa z makaronem

Klopsiki rybne w sosie koperkowym

Ryż biały paraboliczny

Surówka z selera i marchwi

 

Poniedziałek 20.09.2021

Kawa inka z mlekiem

Ser żółty

Marmolada

Ogórek zielony

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Jogurt naturalny

Banan

Krem szparagowy z grzankami

Ryż długoziarnisty z prażonym jabłkiem i cynamonem

Wtorek 21.09.2021

Herbata zwykła

Pasta twarogowa

Polędwica z indyka

Ogórek kiszony/rzodkiewka

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Galaretka z pianką o smaku owocowym

Nektarynka

Ogórkowa z ziemniakami

Spaghetti bolognese z nutką serową

 

Środa 22.09.2021

Herbata miętowa

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Szynka gotowana

Pomidor

Masło śmietankowe

Chleb pszenny

Kisiel o smaku malinowym

Gruszka

Rosół z makaronem

Gołąbki w sosie pomidorowym

Ziemniaki z koperkiem

Czwartek 23.09.2021

Herbata earl grey zwykła

Parówka wieprzowa

Ketchup

Ser żółty

Sałata masłowa

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Koktajl mleczno-owocowy

Ciasteczko be-be

Pieczarkowa zabielana z makaronem

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

Ryż paraboliczny

Fasolka szparagowa żółta na ciepło z bułką tartą

Piątek 24.09.2021

Herbata malinowa

Mleko

Płatki kukurydziane

Dżem wiśniowy

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Sałatka owocowa

Koperkowa z zacierkami

Pierogi owocowe z jogurtem naturalnym/polewa

Poniedziałek 27.09.2021

Herbata miętowa

Serek puszysty naturalny

Szynka myszka

Pomidor/sałata masłowa

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Bułka mleczna

Marmolada

Krupnik jaglany

Kotlecik drobiowy

Ziemniaki puree z koperkiem

Groszek z marchewką zabielany

Wtorek 28.09.2021

Kawa inka z mlekiem

Marmolada

Ser żółty

Ogórek zielony,szczypiorek

Masło śmietankowe

Pieczywo pszenne

Musli do chrupania

Jabłko

Serowa z grzankami

Risotto mięsno-warzywne

Środa 29.09.2021

Herbata żurawinowa

Serek kanapkowy puszysty

Polędwica sopocka

Pomidor,sałata masłowa

Masło śmietankowe

Pieczywo mieszane

Winogrono

Biszkopcik

Rosół z makaronem

Medalion smażony

Mini Ziemniaczki z pietruszką

Mizeria

Czwartek 30.09.2021

Herbata z owoców leśnych

Owsianka na mleku

Miód

Masło śmietankowe

Bułka pszenna

Galaretka o smaku pomarańczowym

Banan

Pomidorowa z makaronem

Naleśniki z serkiem homogenizowanym/dżem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

 

 

 

 

 

 

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

 

 

 

 

 

 

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

 

 

 

 

 

 

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

 

 

 

 

 

 

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

 

 

 

 

 

 

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

 

 

 

 

 

 

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

 

 

 

 

 

 

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

 

 

 

 

 

 

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

 

 

 

 

 

 

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

 

 

 

 

 

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

 

 

 

 

 

 

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

 

 

 

 

 

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

 

 

 

 

 

 

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

 

 

 

 

 

 

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

 

 

 

 

 

 

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.