Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Jadłospis

 

Jadłospis

Październik

 

Dzień

Śniadanie

Podwieczorek

Obiad:zupa ,drugie danie

1.10 piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Jajko gotowane

Szynka gotowana

Szczypiorek

Rzodkiewka

Herbata earl grey z pomarańczą

Jabłko

Biszkopcik

Barszcz ukraiński

 

Ryba sola filet

Ziemniaki puree z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty i marchwi

4.10-poniedziałek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Papryka

Szynka babuni

Ser żółty

Herbata żurawinowa

Śliwka

Ciasteczko owsiane

Ogórkowa z ziemniakami

 

Spaghetti bolognese z nutą serową

5.10-wtorek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pomidor

Sałata

Polędwica z indyka

Marmolada

Kakao

 

Jabłko

Ciasteczko żurawinowe

 

Rosół z makaronem

 

Nugetsy w panierce z sezamu

Ziemniaki z koperkiem

Mizeria

6.10-środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Serek śmietankowy Łaciaty

Rzodkiewka

Polędwica drobiowa

Herbata malinowa

Banan

Ciasteczka bebe

 

Pomidorowa z makaronem

 

Gulasz z łopatki w sosie ciemnym

Ziemniaki puree z koperkiem

Buraczki

 

7.10-czwartek

 

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pomidor,szczypiorek

Pasta twarogowa

Szynka myszka

Herbata miętowa

 

Drożdżówka

Kiwi

 

 

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

De volaille z masłem

Ziemniaki z pietruszką

Mini marchewka na ciepło z masełkiem

8.10-piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Mleko

Płatki kukurydziane

Miód

Herbata earl grey z pomarańczą

Galaretka krystaliczna

Pieczywo lekkie sonko

 

 

 

Krupnik polski z kaszą jęczmienną

 

Naleśniki z serkiem homogenizowanym/polewą

11.10-poniedziałek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Sałata masłowa

Ser żółty bydgoski

Szynka gotowana

Herbata zwykła z cytryną

Musli

Jogurt naturalny/owocowy

Kalafiorowa z koperkiem

 

Eskalopki drobiowe w sosie jasnym

Kasza jęczmienna

Buraczki

12.10-wtorek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Ogórek konserwowy

Polędwica sopocka

Miód wielokwiatowy

Herbata żurawinowa

Ciasteczko bebe

Mandarynka

Barszcz ukraiński

 

Pierogi z twarogiem jogurtem owocowym/naturalnym

13.10-środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pomidor

Rzodkiewka

Pasta jajeczna

Szynka babuni

Herbata truskawkowa

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym

Jabłko

Rosół z zacierkami

 

Kotlecik drobiowy panierowany

Ziemniaki puree z pietruszką

Mizeria

14.10-czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Ogórek zielony

Serek puszysty Łaciaty

Dżem wiśniowy

Kawa inka z mlekiem

Galaretka o smaku truskawkowym

Biszkopt

Parzybroda ze świeżej kapusty

 

Pulpeciki w sosie koperkowym

Ziemniaki purre z pietruszką

Surówka z marchewki

15.10-piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Mleko

Płatki kukurydziane

Ser żółty

Herbata malinowa

Wafel ryżowy

Kiwi

Pomidorowa z ryżem

 

Ryba sola w panierce

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty

18.10-poniedziałek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Pomidor,szczypiorek

Ogórek konserwowy

Serek homogenizowany

Szynka gotowana

Herbata malinowa

Płatki kukurydziane

Jogurt owocowy

 

Ogórkowa z ziemniakami

 

Kotlet z kury w panierce

Ziemniaki puree z koperkiem

Surówka colesław

19.10-wtorek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Polędwica z indyka

Rzodkiewka

Mleko

Płatki kukurydziane

Herbata earl grey

Sałatka owocowa

Podpłomyk

Krupnik z kaszą bulgur

 

Spaghetti bolognese z nutką serową

20.10-środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Jajko gotowane

Majonez light

Polędwica Sopocka

Sałata masłowa

Herbata żurawinowa

Ciasto drożdżowe

Kiwi

Rosół z makaronem

 

Sznycel wieprzowy

Ziemniaki z koperkiem

Sałata masłowa na słodko-kwaśno

21.10-czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Szczypiorek

Ogórek zielony

Pasta twarogowa

Szynka myszka

Herbata miętowa

Banan

Biszkopcik

Pieczarkowa zabielana z makaronem

 

Gulasz z łopatki

Ziemniaki puree z koperkiem

Buraczki

22.10-piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Serek śmietankowy Łaciaty

Pomidor ze szczypiorkiem

Marmolada

Kakao

Galaretka o smaku agrestowym

Gruszka

 

 

Pomidorowa z ryżem

 

Naleśniki z musem jabłkowym/dżem

25.10-poniedziałek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Sałata masłowa

Ser żółty bydgoski

Polędwica Sopocka

Herbata malinowa

Banan

Paluch kukurydziany

 

Kalafiorowa z koperkiem

 

Klopsiki w sosie pomidorowym

Mini ziemniaczki z koperkiem

 

26.10-wtorek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Miód wielokwiatowy

Pasztet własnego wyrobu

Ogórek kiszony

Herbata zwykłą z cytryną

Jabłko

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym

Ogórkowa z ziemniakami

 

Makaron penne kawałkami kurczaka w sosem serowo-szpinakowym

 

27.10-środa

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Rzodkiewka

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Polędwica z indyka

Herbata truskawkowa

Kiwi

Ciasteczka kruche

Rosół z makaronem

 

De volaille z masłem

Puree ziemniaki z koperkiem

Surówka z sałaty lodowej

28.10-czwartek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Ogórek konserwowy

Szynka babuni

Ser żółty bydgoski

Kawa zbożowa z mlekiem

 

Pieczywo lekkie pszenne

Koktajl mleczny z kawałkami owców

Kapuśniak z kwaśnej kapusty

 

Udko wyfiletowane z kurczaka

Mini ziemniaczki

Mini marchewka na ciepło z masełkiem

29.10-piątek

Pieczywo mieszane

Masło śmietankowe

Ogórek świeży

Serek puszysty Łaciaty

Szynka gotowana

Herbata żurawinowa

Galaretka owocowa z pianką

Pomarańcz

 

Barszcz ukraiński zabielany

 

 

Naleśniki z serkiem homogenizowanym/dżem

 

ZMIANY W MENU:

6.10 pieczywo. masło, pasta rybna, ser żółty, rzodkiewka, herbata malinowa

 

15.10 paluszki rybne z fileta dorsza

 

22.10 pieczywo, masło, pasta rybna, pomidor ze szczypiorkiem, marmolada, kakao

 

28.10 pieczywo, masło, ogórek konserwowy, pasta rybna, ser żółty, kawa zbożowa z mlekiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne,

 

 

 

 

 

 

od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

 

 

 

 

 

 

i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów

 

 

 

 

 

 

lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW

 

 

 

 

 

 

POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH

 

 

 

 

 

 

ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

 

 

 

 

 

 

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

 

 

 

 

 

 

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

 

 

 

 

 

 

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

 

 

 

 

 

 

K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

 

 

 

 

 

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

 

 

 

 

 

 

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

 

 

 

 

 

 

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

 

 

 

 

 

 

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2

 

 

 

 

 

 

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

 

 

 

 

 

 

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

 

 

 

 

 

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.