Kujawsko-Pomorskie Przedszkole Bursztynek w Bydgoszczy

Jadłospis

 

 

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Poniedziałek 1.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Puszysty serek twarogowy(7)

Szynka gotowana(1,6,7,10)

Ogórek świeży,pomidor

Herbata wiśniowa

Jabłko

Biszkopcik

Zupa pomidorowa z ryżem(1,3,9,10)

 

Pierożki z twarogiem i jogurtem wiśniowym(1,7,15)

Ogórek świeży

Wtorek 2.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Mleko z płatkami kukurydzianymi/cynamonowe(1,5,7)

Dżem truskawkowy

Rzodkiewka

Herbata zwykła

Banan

Ciastko bebe

Zupa rosół z makaronem(1,3,9,10)(1,3,6,15-makaron)

 

Kotlecik z kury w panierce z ziemniakami puree i mizerią(1,7)

Środa 3.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Serek kanapkowy naturalny(7)

Polędwica Sopocka(1,6,7,10)

Pomidor,sałata masłowa

Herbata truskawkowa

Jogurt naturalny

Arbuz

Zupa barszcz ukraiński (1,7,15)

 

Ryż prażony przekładany musem jabłkowym z cynamonem

Pomidor rzymski

Czwartek 4.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Pasta twarogowa(7)

Miód wielokwiatowy

Rzodkiewka,ogórek świeży

Herbata malinowa

Galaretka cytrynowa z kiwi

Zupa ogórkowa zabielana(1,7,9,10)

 

Pałeczki kurczaka pieczone z ziemniakami i surówką z kapusty świeżej(1,7,)

Piątek 5.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Ser żółty bydgoski(7)

Jajecznica(3)

Ogórek świeży,roszpunka

Herbata żurawinowa

 

Jogurt owocowy

Jabłko

Zupa jarzynowa (1,3,9,10)

 

Paluszki rybne z fileta dorsza z ziemniakami puree i koperkiem,surówka z kiszonej kapusty i marchwi

(1,3,4,7)

Poniedziałek 8.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Szynka babuni(1,6,7,10)

Serek twarogowy puszysty (7)

Pomidor,ogórek świeży

Herbata z owoców leśnych

Jogurt truskawkowy

Musli

Zupa krupnik z kaszą polską (1,7,9,10)

 

Spaghetti bolognese z nutką serową

(1,3,6,7,10,15)

Ogórek świeży

Wtorek 9.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Parówka drobiowa(1,2,3,7)

Ser żółty bydgoski (7)

Ogórek świeży,rzodkiewka

Herbata malinowa

Wafel ryżowy

Owoc sezonowy

Zupa pomidorowa z makaronem(1,3,9,10)

 

Placki ziemniaczane ze śmietaną/cukier(1,3,7,15)

Rzodkiewka

Środa 10.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Serek kanapkowy naturalny(7)

Dżem brzoskwiniowy

Papryka,liście szpinaku

Herbata truskawkowa

Kefir truskawkowy wyrób własny

Biszkopcik

 

Rosół z makaronem(1,3,9,10)(1,3,6,15-makaron)

 

Nugetssy z kurczaka z ziemniakami puree i surówką Colesław(1,3,7,15)

Czwartek 11.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Jajko gotowane

Ser żółty(7)

Sałata masłowa,pomidor rzymski

Herbata żurawinowa

Andruty

Owoc sezonowy

Zupa z fasolki szparagowej ciętej (1,7,9,10)

 

Naleśniki z serkiem homogenizowanym/dżem(1,3,7,15)

Pomidor rzymski

Piątek 12.08

Pieczywo mieszane(1,15)

Masło śmietankowe(7)

Mleko z płatkami kukurydzianymi/kulki czekoladowe(1,5,7)

Miód wielokwiatowy

Rzodkiewka

Herbata zwykła

Jogurt owocowy

Marchew w słupkach

Zupa kalafiorowa z koperkiem(1,3,9,10)

 

Ryba w lekkiej panierce z ziemniaki i pietruszką,surówka z kiszonej kapusty i marchwi(1,3,4,15)

 

 

 

 

 

 

INFORMACJA O ALERGENACH


Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.


W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

 

LISTA ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9. Seler,marchew,por,pietruszka korzeń i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

15.Mąka różnego pochodzenia (zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól ,ziele angielskie, liść laurowy , majeranek, oregano, bazylia, kurkuma, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

 

 

POTRAWY

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTRN

SKORUPIAKI

JAJA

RYBY

ORZESZKI ZIEMNE

SOJA

MLEKO

ORZECHY

SELER

GORCZYCA

ZIARNA SEZAMU

DWUTLENEK SIARKI

ŁUBIN

MIĘCZAKI

ZUPY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.pomidorowa

x

 

 

 

 

0

0

 

x

 

 

 

 

 

2.rosół

x

 

x

 

 

0

 

 

x

 

 

 

 

 

3.krupnik

x

 

 

 

 

0

0

 

x

0

 

 

 

 

4.ogórkowa

x

 

 

 

 

0

0

 

x

 

 

 

 

 

5.wiejska

x

 

 

 

 

0

0

 

x

0

0

 

 

 

6.rybna

0

x

 

x

 

0

x

0

x

0

 

 

 

0

7.kapuśniak z kiszonej kapusty

x

 

 

 

 

0

0

 

x

 

 

 

0

 

8.kapuśniak ze słodkiej kapusty

x

 

 

 

 

0

0

 

z

0

0

 

 

 

9.barszcz czerwony

x

 

0

0

x

 

 

 

x

0

0

 

 

 

10.pieczarkowa

x

 

0

 

 

0

x

 

x

0

 

 

 

 

11.jarzynowa

0

 

 

 

 

0

0

 

x

0

 

 

 

 

12.grochowa

x

 

 

 

 

0

0

0

x

0

0

 

 

 

13.fasolowa

x

 

 

 

 

0

0

 

x

0

 

 

 

 

14.żurek

x

 

x

 

 

0

x

 

x

0

0

 

 

 

15.brokułowa

0

 

 

 

 

0

0

 

x

 

 

 

 

 

16.ziemniaczana

x

 

 

 

 

 

x

 

x

 

 

 

 

 

17.wiosenna

x

 

 

 

 

0

x

 

x

 

 

 

 

 

18.kalafiorowa

x

 

 

 

 

0

x

 

x

 

 

 

 

 

19.gulaszowa

x

 

 

 

 

0

0

 

x

0

 

 

 

 

20.szpinakowa

x

 

 

 

 

0

0

 

x

 

 

 

 

 

21.neapolitańska

x

 

x

 

 

0

x

 

x

 

 

 

 

 

22.owocowa

x

 

x

 

 

0

x

 

x

 

 

 

 

 

DANIA GŁÓWNE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.Kotlet schabowy

x

 

x

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

24.Kotlet mielony

x

 

x

 

 

0

x

 

 

 

 

 

 

 

25.Stek wieprzowy

x

 

x

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

26.Filet z piersi kurczaka

x

 

0

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

27.Karkówka pieczona

 

 

 

 

 

0

 

 

0

 

 

 

 

 

28.Pieczeń rzymska

x

 

x

 

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

29.Klopsiki gotowane

0

 

x

 

 

0

0

 

0

 

 

 

 

 

30.Pieczone udko z kurczaka

0

 

 

 

0

0

0

 

0

0

 

 

 

 

31.Bitki wieprzowe

x

 

0

 

0

0

0

 

0

0

 

 

 

 

32.Bitki wołowe

x

 

 

 

0

0

0

 

0

0

 

 

 

 

33.Filet z indyka

0

 

0

 

0

0

0

 

0

0

 

 

 

 

34.Polędwiczki wieprzowe

0

 

0

 

0

0

0

 

0

0

 

 

 

 

35.Łazanki z kapustą

x

 

x

 

0

0

x

 

0

 

 

 

 

 

36.Pierogi z serem

x

 

x

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

37.Pierogi ruskie

x

 

x

 

 

0

x

 

 

 

 

 

 

 

38.Pierogi z owocami

x

 

x

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

39.Ryba z pieca

 

 

x

x

 

 

x

 

0

0

 

 

 

 

40.Spagetti

x

 

x

 

0

0

x

 

0

0

 

0

 

 

41.Racuchy

x

 

x

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

42.Gulasz z szynki

x

 

 

 

 

 

0

 

0

x

 

 

 

 

43.Bigos

0

 

 

 

 

0

0

 

x

0

 

 

 

 

44.Naleśniki z serem

x

 

x

 

 

0

0

 

 

 

0

 

 

 

45.Naleśniki z dżemem

x

 

x

 

 

0

0

 

 

 

0

 

 

 

SURÓWKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

46.Z marchwii

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

47.Z kapusty białej

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

48.Z kapusty kiszonej

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

49.Z kapusty pekińskiej

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

50.Z buraków

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

51.Mizeria

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

52.Sałata ze śmietaną

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

53.Sałata z oliwą

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

54.Sałata lodowa z pomidorem I ogórkiem

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

55.Z marchwii jabłek I ananasa

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 

56.Meksykańska

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

57.Bałkańska

 

 

 

 

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 

58.Ogórek kiszony

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

DODATKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59.ziemniaki

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

60.ryż

0

 

 

 

 

0

 

 

0

0

0

 

 

 

61.kasza gryczana

0

 

 

 

 

0

 

0

 

0

0

 

 

 

62.kasza jęczmienna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

63.pieczywo

x

 

x

 

0

x

0

0

 

0

0

0

0

 

64.kasza jaglana

0

 

 

 

 

 

0

 

0

0

0

0

 

 

PRODUKTY GOTOWE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

65.Pasztet mięsny

0

 

0

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

66.Wędliny, kiełbasy

0

 

0

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

67.Sery twarde

 

 

0

 

 

0

x

0

0

0

0

0

 

 

68.Sery pleśniowe

0

 

0

 

0

0

x

0

0

0

0

0

 

 

69.Wafle ryżowe

x

 

 

 

 

 

 

0

 

 

0

 

 

 

70.Chrupki kukurydziane

0

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

71.Płatki kukurydziane

0

 

 

 

0

0

 

 

 

 

0

0

 

 

72.Kasza manna

x

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

73.Desrek owocowy

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

0

 

 

74.Sok jabłkowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

75.Kubuś

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

76.Budyń

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

0

 

 

77.Kisiel

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

0

 

 

78.Jogurt naturalny

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

0

 

 

79.Jogurt owocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0